E shtunë, 13/04/2024, 07:50
Eselamu alejkum Guest | RSS
Menya
Kategoritë
Kuran [24]
Sunnet [35]
Akide [48]
Fikh [46]
Tefsirë [48]
Sira [15]
Dave [9]
Tregime [99]
Urtësi [31]
Mesazhe Islame [105]
Artikuj [392]
Hutbe [91]
Arti Islame [18]
Pyetje & Përgjigje [520]
Poezi Islame [11]
Emra musliman [5]
Poezi Islame [94]
Kurani dhe shkenca [147]
Histori [26]
Familja Islame [106]
Shtyllat e Fesë [193]
Mësime ditore [43]
Ligjërata nga hoxha i nderuar Ulvi Fejzullahu
Video [44]
Komentet
500
Na gjeni n'Youtube

Statistikat

Gjithsejt online: 1
Vizitorë: 1
Anëtarë: 0
Hyrja » Artikuj » Tefsirë

Artikuj në kategori: 48
Artikujt e shfaqur: 13-24
Faqet: «- 1 2 3 4

Radhit sipas:: Data · Emri · Votat · Komentet · Shikimet
Është më së e vërtetë se Kur`ani nuk është një libër shkencor  siç janë librat e lëmive të ndryshmenë botë.  Në Kur`an nuk gjejmë formula matematikore, fizike, kimike, rregulla të mjekësisë apo të të dhëna të shtjelluara të ndonjë discipline tjetër shkencore, mirëpo megjithëatë nuk mund të mohohet fakti i  prezencës së  shumë sinjalizimeve shkencore në brendësinë e tij të thellë. Sinjalizimet kur`anore zakonisht vijnë në formën përmbledhëse,  të pashtjelluara, pa  analiza dhe detaje.
Tefsirë | Views: 1070 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/10/2009 | Comments (0)

Ajeti i shtatëmbëdhjetë: “Dhe ti e shihje diellin kur lindte, bartej prej shpellës së tyre nga ana e djathtë e kur perëndonte largohej prej tyre nga ana e majtë.” Sipas shumicës së dijetarëve kjo do të thotë se në perëndim Dielli i linte ata. Ibn Abasi thotë se kur lindte Dielli, ai anonte nga e djathta e shpellës e kur perëndonte kalonte nga ata në të majte të saj.
Tefsirë | Views: 858 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/10/2009 | Comments (0)

Kjo kaptinë është emërtuar “El-Mesed”, sepse në ajetin e pestë të saj përmendet litari i përdredhur-(El Mesed), me të cilin gruaja e Ebu Lehebit, Ummu Xhemil, motra e Ebu Sufjanit do të tërhiqet zvarrë në Xhehennem.
Kjo kaptinë njihet edhe me disa emra të tjerë, si “Tebbet”, fjalë të cilat janë të përmendura qysh në ajetin e parë të kësaj sureje.
Tefsirë | Views: 1074 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/10/2009 | Comments (0)

Kjo kaptinë është emërtuar “En-Nasr”, sepse nga vetë ajeti i parë i saj, shohim realizimin e premtimit të Allahut ndaj të Dërguarit të Tij, se ai do të ngadhënjente me ndihmën e Allahut dhe do të hynte triumfalisht në Mekë, kurse pas çlirimit të saj, do të shihte njërën prej shenjave më të mëdha të ngadhënjimit të misionit të tij, kur njerëzit do ta përqafonin fenë islame grupe-grupe, e jo individualisht si deri atëherë.
Tefsirë | Views: 1180 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/10/2009 | Comments (0)

Kaptina “El-Kadr” është kaptinë mekase, e zbritur pas sures “Abese” dhe ka gjithsej 5 ajete. Në radhitjen e Mus’hafit mban numrin 97.
Transmeton Ibn Merdevije nga Ibn Abasi, nga Ibn Zubejri dhe nga Aishja, se kaptina “El-Kadr” ka zbritur në Mekë.[1]
Tefsirë | Views: 897 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/10/2009 | Comments (0)

Kaptina “En-Nas” është kaptinë mekase-medinase, e zbritur pas asaj “El-Felek” dhe ka gjithsej 6 ajete. Në radhitjen e Mus’hafit mban numrin 114, do të thotë është e fundit.
Tefsirë | Views: 848 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/10/2009 | Comments (0)

Kaptina “El-Felek” është kaptinë mekase-medinase, e zbritur pas asaj “El-Fil” dhe ka gjithsej 5 ajete. Në radhitjen e Mus’hafit mban numrin 113. Të këtij mendimi janë Hasen el Basriu, Atau dhe Ikrimja. Ky zaten është mendimi edhe i shumicës së dijetarëve të tjerë.
Tefsirë | Views: 1199 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/10/2009 | Comments (0)

Shafi r.a nuk thotë se kjo sure mjafton për të gjitha sferat e Islamit dhe kërkesat apo ndalesat e nevojshme për tërë krijimin. Por siç e përmend Ibn Kajim në "Durimi dhe Mirënjohja", Shafi r.a ka thënë në lidhje me këtë:
Tefsirë | Views: 781 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/10/2009 | Comments (0)

Të gjitha falënderimet dhe lavdërimet i takojnë All-llahut, paqja dhe mëshira e Tij qofshin mbi profetin tonë Muhammed, salallahu alejhi ue selem, familjen e tij dhe shokët e tij.
Thotë All-llahu, subhanehu ue teala:”Dhe tashmë sigurisht Ne të dhuruam ty shtatë vargjet e përsëritura vazhdimisht dhe Kur’anin Madhështor.” (Hixhr, 87)
Tefsirë | Views: 959 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/10/2009 | Comments (0)

Kaptina “Abese” është kaptinë mekase. Ka gjithsej 42 ajete. Ka zbritur pas sures “En-Nexhm”. Në radhitjen e Mus’hafit mban numrin 80. Të gjithë dijetarët janë unikë në mendimin se kjo sure është mekase. Transmetojnë Ibn Durejsi, Nuhhasi, Ibn Merdevije dhe Bejhekiu nga Ibn Abbasi të ketë thënë: “Kaptina “Abese” ka zbritur në Mekë.” Po të njëjtin transmetim Ibn Merdevije e transmeton edhe nga Ibn Zubejri.1
Tefsirë | Views: 1939 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/10/2009 | Comments (0)

KAPTINA EL-BEKARE
Të cilët e besojnë të fshehtën, e kryejnë faljen (namazin) dhe prej asaj që Ne u kemi dhënë, ata japin (zeqat, sadaka etj.). [2:3]
(Zoti) Tha: “O Adem, njoftojë ata (engjëjt) me emrat e atyre (sendeve)!” E kur u rrëfeu atyre për emrat e tyre, (Zoti) tha: “A nuk ju kam thënë juve se Unë më së miri e di fshehtësinë e qiejve e të tokës dhe më së miri e di atë, që ju e publikoni dhe atë që e mbani fshehtë”. [2:33]
Tefsirë | Views: 938 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/10/2009 | Comments (0)

Njerezimi e ka marre Udhezimin Hyjnor (prej Zotit) ne dy menyra:
permes Fjales se Zotit (Allahut) te Madheruar si psh permes Kur'anit, Inxhilit, etj;
dhe permes Profeteve qe jane derguar nga Allahu per te komunikuar mesazhin/ amanetin e tij per njerezimin.
E keto dy menyra kane qene gjithmone te nderthurura.

Tefsirë | Views: 921 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/10/2009 | Comments (0)

Kërko
Sinqeriteti n' FB
Radio Pendimi

Njëshmëria
Lidhje Islame
Miqtë e Allahut

Copyright © Sinqeriteti.com 2024