E premte, 18/10/2019, 04:30
Eselamu alejkum Guest | RSS
Menya
Kategoritë
Kuran [24]
Sunnet [35]
Akide [48]
Fikh [46]
Tefsirë [48]
Sira [15]
Dave [9]
Tregime [99]
Urtësi [31]
Mesazhe Islame [105]
Artikuj [392]
Hutbe [91]
Arti Islame [18]
Pyetje & Përgjigje [520]
Poezi Islame [11]
Emra musliman [5]
Poezi Islame [94]
Kurani dhe shkenca [147]
Histori [26]
Familja Islame [106]
Shtyllat e Fesë [193]
Mësime ditore [43]
Ligjërata nga hoxha i nderuar Ulvi Fejzullahu
Video [44]
Komentet
500
Na gjeni n'Youtube

Statistikat

Gjithsejt online: 1
Vizitorë: 1
Anëtarë: 0
Hyrja » Artikuj » Mësime ditore

Mësimi i 11, Morali i mirë

Mësimi i njëmbëdhjetë Morali i mirë

ImageShack, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site
 
Allahu i Lartësuar thotë:
"…dhe vërtetë ti (Muhammed) je në një shkallë të lartë karakteri" (El-Karia’: 5)?

Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve selem] thotë: "Më së shumti që hynë njerëzit në xhennet, hynë me devotshmeri dhe moral të mirë" (Tra. Tirmidhiu dhe Hakimi).

Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve selem] ka porositur Ebu Hurejren [radijall-llahu anhu] me një porosi të madhe, duke i thënë: "Ebu Hurejre, kapu për moralin e mirë.
Ebu Hurejreja [radijall-llahu anhu] i tha: Ç’është morali i mirë, o i Dërguar i All-llahut? Ai tha: "Ta vizitosh atë që nuk të viziton, t’ia falësh atij që të bën zullum dhe t’i japish atij që nuk të jep" (Tra. Bejhakiu).

Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] thotë: "Njeriu me moralin e tij të mirë arrinë shkallën e agjëruesit dhe falësit gjatë natës" (Tra. Ahmedi).

Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve selem] thënë: "Njeriu me iman më të plotë është ai që ka moral më të mirë" (Tra. Ebu Davudi dhe Ahmedi).

Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve selem] thotë: "Fjala e mirë konsiderohet sadaka (lëmoshë)" (Tra. Buhariu dhe Muslimi).

Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve selem] thotë: "Buzëqeshja në fytyrë të vëllaut tënd konsiderohet sadaka" (Tra. Tirmidhiu).

Shpjegim:

Muhamedi sal-lallahu alejhi ve selem është model i moralit të mirë sepse Allahu i Lartësuar e ngriti në shkall[n më të lartë të çdo mirësie dhe vlere. Zaten edhe më meritorët e xhenetit janë moralistët. Nuk duhet harruar se morali ka shtrirje të gjerë dhe përfshirje të madhe. Ajo përfshin fjalën e mirë, faljen, vizitën, etj.

Gjithashtu nuk duhet harruar se morali mundëson fitim të shpërblimeve të mëdha, duke arritur edhe shkallën e agjëruesve dhe falësve.

Dobi:

1. Morali i mirë sebep për me hy në xhenet.

2. Morali i mirë buron nga imani.

3. Morali plotëson dhe zbukuron personalitetin e musliamnit.

Allahu im! Plotëso imanin tim me moral, dhe më bën të moralshëm çdo herë dhe në çdo vend.
 
Përgaditi: Ulvi Fejzullahu - Bujanoc
Kategori: Mësime ditore | Shtuar nga: shpend-xhelili (11/10/2010)
Klikime: 608 | Komentet: 1 | Ranguar: 0.0/0
Gjithsejt komente: 1
0 Spam
1 nebi  
zoti ju shperbleft

Only registered users can add comments.
[ Regjistrohu | Hyr ]
Kërko
Sinqeriteti n' FB
Radio Pendimi

Njëshmëria
Lidhje Islame
Miqtë e Allahut

Copyright © Sinqeriteti.com 2019