E shtunë, 10/12/2022, 02:11
Eselamu alejkum Guest | RSS
Menya
Kategoritë
Kuran [24]
Sunnet [35]
Akide [48]
Fikh [46]
Tefsirë [48]
Sira [15]
Dave [9]
Tregime [99]
Urtësi [31]
Mesazhe Islame [105]
Artikuj [392]
Hutbe [91]
Arti Islame [18]
Pyetje & Përgjigje [520]
Poezi Islame [11]
Emra musliman [5]
Poezi Islame [94]
Kurani dhe shkenca [147]
Histori [26]
Familja Islame [106]
Shtyllat e Fesë [193]
Mësime ditore [43]
Ligjërata nga hoxha i nderuar Ulvi Fejzullahu
Video [44]
Komentet
500
Na gjeni n'Youtube

Statistikat

Gjithsejt online: 1
Vizitorë: 1
Anëtarë: 0
Hyrja » Artikuj » Artikuj

Dashuria për hirë të All-llahut
Dashuria për hirë të All-llahut


"Ska dyshim se besimtarët janë vëllezër pra bëni pajtim mes vëllezërve tuaj dhe kini frikë All-llahun që të jeni të mëshiruar” [el-huxhurat , 10]

Nga vetë ajeti që e cekëm pak më lart, mund t’a kuptojmë edhe esencën e kësaj teme për të cilën vendosa të shkruaj.
Kemi shumë ajete dhe shumë hadithe që n’a porosit si All-llahu xh.sh ashtu edhe Pejgamberi alejhi selam që të jemi të lidhur me njëri tjetrin dhe ta duam pa asnjë inters njëri tjetrin.
Shpesh herë më ndodh që të kujtoj për muslimanët anë e kënd botës , vallë pse nuk janë të lidhur me njëri tjetrin kur dihet mirë se Islami na porosit një gjë të tillë. I dashuri I All-llahut thotë në një hadith: "Pasha atë në dorën e të Cilit është shpirti im nuk do të hyni në xhennet derisa nuk besoni, e nuk do të besoni derisa nuk duheni mes vete. A t’ju tregoj një gjë , të cilën nëse e veproni , do të duheni mes vete: Përhapne selamin mes jush”.(muslimi).
Vallë sot muslimanët pse nuk I ndajnë problemet mes tyre? A i ndjen muslimani perendimor vuajtjet dhe problemet e muslimanit lindor? Vallë a na qanë syri dhe a na dhembë zemra kur shohim për qdo ditë muslimanë të vrarë në palestinë dhe në irak?

Të dashur vëllezër dhe motra, ne jemi një ummet dhe I përkasim një feje, për këtë arsye nuk kemi pse ta urrejmë njëri tjetrin , nuk kemi pse të mbajmë inat me njëri tjetrin.
Nëse urrejtja dhe inati egziston ndërmjet nesh atëher deri kur vallë do të vazhdojë kjo gjendje.
Me qëllim që të rimëkëmbemi dhe të zgjohemi sërish nga ky gjumë I rëndë që na ka kapluar me shekuj duhet ta forcojmë vëllazërin mes nesh.
Na duhet ta ndryshojmë këtë gjendje që na ka kapluar. Mos të harrojmë se All-llahu na porosit që ta duam njëri tjetrin , All-llahu xh.sh thotë në Kur’an: "Ska dyshym se besimtarët janë vëllezër…”. A thua vallë ku është kjo vëllazëri që na porosit All-llahu që ta kemi ndërmjet vete.
Me tu shpallur ajeti I mësipërm Pejgamberi alejhi selam ju tha muslimanëve: "Besimtari për besimtarin është si materiali I një ndërtese komponentet e të cilës mbajnë njëra tjetrën ".
Ne duhet që ta pastrojmë zemrën nga urrejta dhe zilia për njëri tjetrin , këtë tokë do ta trashigojmë vetëm atëher kur të jemi të lidhur me njëri tjetrin.
Kur muslimanët migruan prej Mekës në qytetin e Medinës , banorët e Medinës I pritën si vëllezër banorët e Mekës. Ata u vëllazruan me njëri tjetrin dhe të gjithë pasurinë e ndanë përgjysë.
Sad ibn Muadhi kur e mori për vëlla Abdurrahman ibn Aufin e qoi te shtëpia e tij, të gjitha parat që I posedonte I solli para tij dhe I tha: Kjo është pasuria ime gjysa është e ytja e gjysa e imja, këto janë rrobat e mia gjysat janë të tuat e gjysat të miat, kjo është shtëpia ime gjysa është e ytja e gjysa e imja.
Subhanall-llah qfar vllazërie mes këtyre dy sahabëve të nderuar, po ku jemi ne në krahasim me sahabët, dallimi ynë me brezin sahabëve është se edhe ata si ne kan ngrën e kan pirë, por dallimi kryesor është se ata ajetet dhe hadithet e të Dërguarit me t’I dëgjuar I zbatonin në praktikë.
Duhet që të distancohemi nga të urrejturit e njëri tjetrit ngase kjo nuk na bën dobi, edhe nëse një vëlla musliman na ka bërë një të keqe të mundohemi t’ja falim.
Omeri r.a thotë: "Nëse një vëlla musliman të hyn në hak, gjej shtatëdhjetë arsye që ta justifikosh për aktin që e bëri, nëse nuk gjen asnjë arsye thuaj: Jam vetë fajtor për këtë që e bëri.
Nëse je në konflikt me dikë dhe ka kohë që nuk flitni, nisu që nga ky qast ose në mundësinë e parë që të jepet shko dhe fol me të, për qfar do të keqe që të ka bërë fale atë dhe mos mbaj inat sepse në qastin që I sheh Zoti zemrat tona të pastra na mëshiron dhe na ndihmon.
Dashuria për hir të All-llahut ka shpërblim shumë të madh, gjithashtu nëpërmjet saj arrihet ëmbëlsia e besimit.

Dashuria është ndjenjë e lartë,dhe parasëgjithash paraqet bazën pas të cilës qëndron një miqësi apo lidhje e sukseshme.
Kur kjo dashuri është për hire të Allahut edhe shoqëria në përgjithsi korrën të mirat e kësaj miqësie.
Thotë Allahu xh.sh ''Besimtarët dhe besimtaret janë të dashur për njëri tjetrin,urdhërojnë për të mirë,e ndalojnë nga e keqja,e falin namazin e japin zektatin,respektojnë Allahun dhe të dërguarin e Tij.Të tillët do t’I mëshirojë Allahu,Allahu është ngadhnjyes i urtë.(Teube 71)

Ta duam njëri tjetrin sinqerisht,dhe t’i urojmë më të mirën për njëri tjetrin.
Në një hadith tjetër Pejgamberi alejhi selam thotë:''Njerëzit më me vlerë tek Allahu janë njrëzit,që nuk janë as profet e as dëshmor,por vetë profetët dhe dëshmorët ua kanë zilinë,dhe ata kanë një pozit të lartë tek Allahu. Atëherë shokët iu drejtuan Pejgamberit alejhi selam, Na trego pra kush janë ata njerëz, Pejgamberi alejhi selam u përgjigj:"Janë ata persona që janë dashur vetëm për hirë të Allahut.
Fytyrat e atyre do të ndriçojnë, Ata nuk ndjenjë frikë kur të tjerët e ndjejn,për ata nuk ka pikëllim,mërzitje, e pakënaqësi.
Pastaj e lexoj ajetin kur’anor:''Ta keni të ditur se të dashurit e Allahut nuk kanë frikë e as kurrfarë brengosje.''(Junus 62)
Dhe në fund e lusim All-llahun xh.sh që të na I zbutë zemrat tona t’I pastroj ato dhe ta mbrojë umetin e Muhamedit alejhi selam nga qdo e keqe që I vjen nga armiqët e Islamit.

Hisen Ceka - Kaqanik
Student në fakultetin e studimeve Islame në Prishtinë

 

Kategori: Artikuj | Shtuar nga: shpend-xhelili (17/01/2011)
Klikime: 1499 | Ranguar: 5.0/4
Gjithsejt komente: 0
Only registered users can add comments.
[ Regjistrohu | Hyr ]
Kërko
Sinqeriteti n' FB
Radio Pendimi

Njëshmëria
Lidhje Islame
Miqtë e Allahut

Copyright © Sinqeriteti.com 2022