E shtunë, 24/09/2022, 23:19
Eselamu alejkum Guest | RSS
Menya
Kategoritë
Kuran [24]
Sunnet [35]
Akide [48]
Fikh [46]
Tefsirë [48]
Sira [15]
Dave [9]
Tregime [99]
Urtësi [31]
Mesazhe Islame [105]
Artikuj [392]
Hutbe [91]
Arti Islame [18]
Pyetje & Përgjigje [520]
Poezi Islame [11]
Emra musliman [5]
Poezi Islame [94]
Kurani dhe shkenca [147]
Histori [26]
Familja Islame [106]
Shtyllat e Fesë [193]
Mësime ditore [43]
Ligjërata nga hoxha i nderuar Ulvi Fejzullahu
Video [44]
Komentet
500
Na gjeni n'Youtube

Statistikat

Gjithsejt online: 1
Vizitorë: 1
Anëtarë: 0
Hyrja » Artikuj » Akide

Teuhidi
Teuhidi
 
Besimi (njësimi) se Allahu i Lartësuar është i vetëm në sundim, veprat e tij si dhe i vetëm në adhurimin dhe përuljen ndaj Tij. Ai është i pashok.

Teuhidi klasifikohet në tre lloje: Teuhidi Rrububije, Teuhidi Uluhije, Teuhidi Esmai ues Sifat.

a)Teuhidi Rrububije është: Njësimi (veçimi)i Allahut të Lartësuar në veprat e Tij, sikurse besimi se Allahu është Krijues, Furnizues dhe Rregullues i çështjeve. Allahu i Lartësuar thotë: “Falënderimi i takon Allahut, Zotit të botëve.” (Fatiha, 1)  “Allahu është Ai që ju krijoi, që ju furnizoi, që ju bën të vdisni e pastaj ju ngjall. A ka ndonjë prej zotave tuaj (ata që i adhuroni) që mund të bëj diçka nga këto? I pastër është Ai, i pa të meta, i madhëruar është Ai nga çka ata ia mveshën dhe ia trillojnë.” (Rrum, 40)

b)Teuhidi Uluhijeh është: Njësimi (veçimi) i Allahut të Lartësuar me adhurim dhe pastrimi prej shirkut. Allahu i Lartësuar thotë: “Zoti ka dhënë urdhër të prerë që të mos adhuroni tjetër përveç Tij…” (Isra:23) “Adhuroni Allahun e mos i shoqëroni Atij asgjë …” (Nisa, 36).

c)Teuhidi Esmai ues Sifat është: Besimi në atë që ia ka përshkruar Allahu vetes së tij prej Emrave dhe Cilësive, si dhe besimi në atë që ia ka përshkruar atij i Dërguari i Tij (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) pa pyetur për mënyrën e tyre, pa i krahasuar me ato të krijesave dhe pa devijuar domethënien e tyre. Allahu i lartësuar thotë “…Asgjë nuk është si ai. Ai është Dëgjuesi, Shikuesi.” (Shura,11) “Thuaj! Ai Allahu është Një. Allahu është Ai që çdo krijesë i drejtohet Atij (i mbështetet për çdo nevojë). As ka lindur kë as nuk është i lindur. Dhe Atij askush nuk i është i barabartë.” (Ihlas,1-4)

 

Përgatiti: Erion Sula

Kategori: Akide | Shtuar nga: Argjendi (14/08/2009)
Klikime: 717 | Ranguar: 0.0/0
Gjithsejt komente: 0
Only registered users can add comments.
[ Regjistrohu | Hyr ]
Kërko
Sinqeriteti n' FB
Radio Pendimi

Njëshmëria
Lidhje Islame
Miqtë e Allahut

Copyright © Sinqeriteti.com 2022