E shtunë, 24/09/2022, 23:08
Eselamu alejkum Guest | RSS
Menya
Kategoritë
Kuran [24]
Sunnet [35]
Akide [48]
Fikh [46]
Tefsirë [48]
Sira [15]
Dave [9]
Tregime [99]
Urtësi [31]
Mesazhe Islame [105]
Artikuj [392]
Hutbe [91]
Arti Islame [18]
Pyetje & Përgjigje [520]
Poezi Islame [11]
Emra musliman [5]
Poezi Islame [94]
Kurani dhe shkenca [147]
Histori [26]
Familja Islame [106]
Shtyllat e Fesë [193]
Mësime ditore [43]
Ligjërata nga hoxha i nderuar Ulvi Fejzullahu
Video [44]
Komentet
500
Na gjeni n'Youtube

Statistikat

Gjithsejt online: 1
Vizitorë: 1
Anëtarë: 0
Hyrja » Artikuj » Kuran

Medi lazim -Medi i domosdoshëm

Medi lazim është kur pas shkronjës së medit vjen sukuni i domosdoshëm në rast të ndaljes dhe në rast të ngjitjes, pa marrë paraysh a është në fjalë apo në shkronjë, p.sh.:

[1]   الْحَاقَّةُ, آلْآن[2]َ

 الم[3],كهيعص[4]

Dispozita e tij është zgjatje e domosdoshme, zgjatet 6 tone edhe nëse ndalesh, edhe nëse nuk ndalesh.

Ky med është quajtur me këtë emër për shkak të dmosdoshmërisë së zgjatjes së tij 6 tone unanimisht dhe për shkak të domosdoshmërisë së sukunit pas shkronjës së medit edhe nëse ndalesh, edhe nëse vazhdon në lexim.

Medi lazim ndahet në katër lloje:

المد اللازم الكلمي المثقل 1 -Medi lazim kelimij muthekal - Medi i domosdoshëm i fjalës së rëndë. Ky med bëhet kur pas shkronjës së medit vjen shkronja me teshdid në një fjalë. P.sh.: . الْحَاقَّةُ,  وَلاَ الضَّالِّينَ

المد اللازم الكلمي المخفف.2 -Medi lazim kelimij muhafef - Medi i dmosdoshëm i fjalës së lehtë. Ky med bëhet kur pas shkronjës së medit në fjalën e njejtë vjen shkronja me sukun. Ky lloj medi ekziston vetëm në dy vende në Kuran në suren Junus. P.sh.:[5] آلْآنَ وَقَدْ كُنتُم بِهِ تَسْتَعْجِلُون dhe tjetra, po ashtu, në të njejtën sure në ajetin e 91 e njejta fjalë.

المد اللازم الحرفي المثقل 3 -Medi lazim harfij muthekal – Medi i domosdoshëm i shkronjës së rëndë. Ky med bëhet nëse vjen pas harfit med në shkronjat e ndara që janë në fillim të sures shkronja me teshdid. P.sh.: الم. Është quajtur muthekal harfij, për shkak të  idgamit të mimit në mim.

المد اللازم الحرفي المخفف 4 –Medi lazim harfij muhafef – Medi i domosdoshëm i shkronjës së lehtë. Ky med bëhet kur pas shkronjës med  në shkronjat e ndara që vijnë në fillim të sures vjen shkronja me sukun. P.sh.: الر[6] طس[7]

 

 Përgatiti: Shaban Murati

08.04.2007


--------------------------------------------------------------------------------

[1] Suretu Haka

[2] Suretu Junus, 51.

[3] Suretu Bekare, 1.

[4] Suretu Merjem, 1.

[5] Suretu Junus, 51.

[6] Suretu  Junus, 1.

[7] Suretu Neml, 1.

Kategori: Kuran | Shtuar nga: Argjendi (13/08/2009)
Klikime: 508 | Ranguar: 0.0/0
Gjithsejt komente: 0
Only registered users can add comments.
[ Regjistrohu | Hyr ]
Kërko
Sinqeriteti n' FB
Radio Pendimi

Njëshmëria
Lidhje Islame
Miqtë e Allahut

Copyright © Sinqeriteti.com 2022