E diel, 25/09/2022, 00:04
Eselamu alejkum Guest | RSS
Menya
Kategoritë
Kuran [24]
Sunnet [35]
Akide [48]
Fikh [46]
Tefsirë [48]
Sira [15]
Dave [9]
Tregime [99]
Urtësi [31]
Mesazhe Islame [105]
Artikuj [392]
Hutbe [91]
Arti Islame [18]
Pyetje & Përgjigje [520]
Poezi Islame [11]
Emra musliman [5]
Poezi Islame [94]
Kurani dhe shkenca [147]
Histori [26]
Familja Islame [106]
Shtyllat e Fesë [193]
Mësime ditore [43]
Ligjërata nga hoxha i nderuar Ulvi Fejzullahu
Video [44]
Komentet
500
Na gjeni n'Youtube

Statistikat

Gjithsejt online: 1
Vizitorë: 1
Anëtarë: 0
Hyrja » Artikuj » Kuran

Gjendja e shkronjës ر dhe dispozitat e saj

Shkronja ر ose është me vokale, ose është me sukun. Nëse kjo shkronjë është e vokalizuar, ose është me vokalen damme-ُ , ose me fet’ha-َ , ose me kesre-ِ.

 Gjendja e kësaj shkronje në këto raste:

E para: Leximi i rëndë i saj

-Nëse shkronja ر  është me fet’ha, atëherë lexohet rëndë. P.sh. رَؤُوفٌ رَحِيمٌ

-Nëse është me damme, atëherë lexohet rëndë. P.sh.تَشْكُرُ ,يَتَذَكَّرُ

-Nëse shkronja ر është me sukun në esencë, atëherë shikohet te shkronja që është para saj. Nëse shkronja para saj është me fet’ha apo damme, atëherë shkronja ر, e cila është me sukun, lexohet e rëndë. P.sh. kur shkronja ر është me sukun, ndërsa para saj është shkronja me fet’ha مَرْيَمَ , nëse shkronja ر është me sukun, ndërsa para saj është shkronja me damme. P.sh..  الْفُرْقَان, po ashtu nëse vjen pas kesres së rastit, kesre e cila nuk është esenciale, atëherë shkronja ر lexohet rëndë. P.sh . إِنِ ارْتَبْتُمْ ,لِمَنِ ارْتَضَي

-Nëse shkronja ر është me sukun dhe vjen pas shkronjës me kesre, por pas  shkronjës ر vjen shkronja e rëndë me fet’ha. Psh. إِنَّ رَبَّكَ لَبِالْمِرْصَادِ[1],قِرْطَاسٍ. Ndërsa nëse shkronja ر është me sukun dhe vjen pas shkronjës me kesre, por pas ر me sukun vjen shkronja e rëndë me kesre, në këtë rast kemi dy forma të leximit të ر. Mund të lexohet rëndë, por mund të lexohet edhe lehtë. Leximi i lehtë ka më shumë përparësi. P.sh .كُلُّ فِرْقٍ

 

E dyta: Leximi i lehtë i saj

-Nëse është me vokalen kesre, e cila është në esencën e fjalës apo është me kesre të rastit. P.sh. me kesren e cila është në esencën e fjalës. رِزْقا , قَرِيباً.Shembull me kesren e rastit. وَبَشِّرِ الَّذِين آمَنُوا[2]ْ.

-Nëse shkronja ر është me sukun pas shkronjës me kesre. Mirëpo shkronja  pas saj nuk vjen e rëndë, atëherë shkronja ر lexohet e lehtë. P.sh. فِرْعَوْنَ, مِرْيَةٍ

-Nëse në rast të ndaljes shkronja ر merr sukunin, por para saj është shkronja me kesre, atëherë lexohet e lehtë. P.sh., në rast ndaljeje:  الذِّكْرِ, السِّحْرَ , قَدِيرٌ. Nëse ndalesh në këto fjalë dhe të ngjashme me to, edhe pse ka mundësi shkronja ر të jetë me damme apo fet’ha, ajo prapë lexohet e lehtë.

Vërejtje:

Fjalët vijuese kanë mundësi të lexohen në dy forma sa i përket shkronjës ر. Në këto fjalë shkronja ر ka mundësi të lexohet rëndë dhe ka mundësi të lexohet lehtë, në rast të ndaljes në këto fjalë, edhe pse  leximi i rëndë ka përparësi nga leximi i lehtë, në këto fjalë: مِصْرَ, ndërsa në fjalët الْقِطْرِ,يَسْرِ  ,أَسْرِ ,dhe gjashtë raste në suren Kamer në fjalën نُذُرِ.

 


 
--------------------------------------------------------------------------------
 
[1] Suretul Fexhr, ajeti 14

[2] Suretul Bekare, ajeti 25

 

Përgatiti: Shaban Murati

Kategori: Kuran | Shtuar nga: Argjendi (13/08/2009)
Klikime: 581 | Komentet: 1 | Ranguar: 0.0/0
Gjithsejt komente: 1
1 Besim Rama  
0
BRAVO VLLAZEN BRAVO :D

Only registered users can add comments.
[ Regjistrohu | Hyr ]
Kërko
Sinqeriteti n' FB
Radio Pendimi

Njëshmëria
Lidhje Islame
Miqtë e Allahut

Copyright © Sinqeriteti.com 2022