E diel, 25/09/2022, 00:09
Eselamu alejkum Guest | RSS
Menya
Kategoritë
Kuran [24]
Sunnet [35]
Akide [48]
Fikh [46]
Tefsirë [48]
Sira [15]
Dave [9]
Tregime [99]
Urtësi [31]
Mesazhe Islame [105]
Artikuj [392]
Hutbe [91]
Arti Islame [18]
Pyetje & Përgjigje [520]
Poezi Islame [11]
Emra musliman [5]
Poezi Islame [94]
Kurani dhe shkenca [147]
Histori [26]
Familja Islame [106]
Shtyllat e Fesë [193]
Mësime ditore [43]
Ligjërata nga hoxha i nderuar Ulvi Fejzullahu
Video [44]
Komentet
500
Na gjeni n'Youtube

Statistikat

Gjithsejt online: 2
Vizitorë: 2
Anëtarë: 0
Hyrja » Artikuj » Artikuj

Droga dhe alkooli shkëmbim i kafshatës
 
 
Droga është njëra nga ato:organizata botërore e shëndetsis e ballafaquar me zgjerimin masiv dhe keqpërdorimin e drogës ndërmori aksion energjik në tërë botën...
 
 
 
Nga: Ilir Sali

Duke menduar në të keqen po le kafshatën për shumtin, shumtimin e vetes, për dobësim, dobësimin e shëndetit....

Duke i menduar dhe vepruar këto bëhesh i mvarur nga këto punë të pa hijshme dhe jofitmprurëse...

Droga është njëra nga ato:organizata botërore e shëndetsis e ballafaquar me zgjerimin masiv dhe keqpërdorimin e drogës ndërmori aksion energjik në tërë botën me qëllim që të realizohet kontroll i ashpër mbi prodhimin ilegal dhe kriminalitetin me drogën .Por pa sukses....

Njeriu bashkëkohor duke mos menduar racionalisht të lirohet nga paragjykimet merr drogë, por e humb vlerën e tij shpirtërore.
Individët(të mvarurit)i caktojnë vet simptomat e sëmundjesdhe dozën e banave të caktuara.

Droga-për herë të parë u njoh më vitin 1500 p.e.s ku Hipokrati e përmend apiumin si narkotikun e parë të njohur.

Mjedisi ynë socio-kulturor nuk është imun ndaj veprimeve të ndryshme nga jashtë , ashtu edhe ndaj problemit me drogën..

Një njeri organizmi i të cilit është vazhdimisht i varur nga narkotiku(droga)shpesh shoqërohet me shokë të cilët janë të njejtë sikur ai.
Ata huazojnë apo vjedhin para për të arritur deri te narkotikët(droga, alkooli...).

Narkomania si në gjithë notën edhe tek ne është në rritje arsyeja e vetme kufijt e hapur me Europën dhe Botën...

Në vitin 2000 në R.Maqedonisë janë regjistruargjithsej 363 narkomanëtë mjejuar në spitale, nga të cilët 325 meshkuj dhe 38 femra , por në baz të disa analizave thuhet se numri i pëdoruesve është dhjetra her më i madh.
Për kundër kësaj shifre në Europë të varur vetëm nga heroina janë rreth 1.5 miljon persona, respektivisht2.7%-4.0% në 1000 banorë...

Numri i narkomanëve zmadhohet edhe për shkak të vlerave të dyfishta.
Më së pari një numër i madh i familjeve mezi qëndrojnë materjalisht ditë për ditë, për çarsye është e nevojsme ndonjë shpresë kimike dhe psikologjike, e këto mund të jenë:alkooli, tabletat(amfetaminat), drogat, bixhozi...!

E gjithë kjo paraqet indikacioetpër zmadhiomin e tensionit social, andaj nuk mund çdo herë të thuhet se keqpërdorimi i drogave është problem i importuar.

Të rinjët e vetmja që u mbetet është të tregohen me sjelljen e vet, me atë që deri dje ishte e ndaluar me çrast fillojn me pierjen e duhanit, alkoolit, marrjen e tabletave, duke u identifikuar me prindërit arsimtarët, autoritetet dhe idolet tjera të gjeneratës së tyre.

Njësi tjetër pos drogës si më e përdorur është alkooli:
Konsumimi i pijeve evidentohet si faktorë rreziku, respektivisht paradispozicion gjenetik, por supozohet se asnjë faktor nuk ndikon i izoluar naga ato biologjik, socil, psuikologjik, nga veprimet zhvillimore dhe veprimet e mjedisit të cilat rangohen nga gjenetika gjer te kultura...

Pijet alkoolike përfitohen me fermentimin e pemëve, drithit dhe mjaltit, ndërsa me prodhimin e pijeve alkoolike të destoluara ka filluar më von ...
- Pasojat nga konsumimi i narkotikëve janë:
- Delinium trenes-çmenduria narkotike
- Halucinoza-çrregullimi i rënd psiqik
- Epilepsia-dëmtim i trurit
- Demencia-dëmtim i funksionit intelektual për ç'arsye mjekimi është i pasukseshëm
- Dekadenca etike dhe moraledhe shkatërrimi i sjelljes sociale që paraqet fazën përfundimtare të jetës së alkoolistit.
- Komplikimet siociale janë:
- Raporte familjare të pazgjidhura
- Ç'korurzim
- Fëmijët e lënë pas dore
- Të munguarit në punë
- Raporte njerëzore të çrregullta
- Fatkeqsi të komunikaconit
- Invaliditet..
Dallimi mes koonsumuesit të narkotikëve dhe ati që nuk i përdorë është i madh si nga aspekti moral, fetar, edukativ ...
Interesimi për shërimin e narkomanisë është i vogël shkaku i kontrolleve të vogla të entit shëndetsor në R.Maqedonisë që i bëjnë kundrejt narkomanëve...
Kategori: Artikuj | Shtuar nga: Argjendi (17/08/2009)
Klikime: 804 | Ranguar: 5.0/1
Gjithsejt komente: 0
Only registered users can add comments.
[ Regjistrohu | Hyr ]
Kërko
Sinqeriteti n' FB
Radio Pendimi

Njëshmëria
Lidhje Islame
Miqtë e Allahut

Copyright © Sinqeriteti.com 2022