E enjte, 06/10/2022, 15:03
Eselamu alejkum Guest | RSS
Menya
Kategoritë
Kuran [24]
Sunnet [35]
Akide [48]
Fikh [46]
Tefsirë [48]
Sira [15]
Dave [9]
Tregime [99]
Urtësi [31]
Mesazhe Islame [105]
Artikuj [392]
Hutbe [91]
Arti Islame [18]
Pyetje & Përgjigje [520]
Poezi Islame [11]
Emra musliman [5]
Poezi Islame [94]
Kurani dhe shkenca [147]
Histori [26]
Familja Islame [106]
Shtyllat e Fesë [193]
Mësime ditore [43]
Ligjërata nga hoxha i nderuar Ulvi Fejzullahu
Video [44]
Komentet
500
Na gjeni n'Youtube

Statistikat

Gjithsejt online: 2
Vizitorë: 2
Anëtarë: 0
Hyrja » Artikuj » Tregime

KTHIMI I FUNDIT

 

Nje Polic nga një vend islam i kishte shkruar një Dijetari letrën në vazhdim , duke ia përshkruar ndodhitë të cilat e kishin shpie atë në rrugën e Allahut xh.sh.

Ai kishte kujtuar qdo gjë duke thënë : Shiqimi i aksidenteve dhe i viktimave të involvuara ishte gjë e zakonshme ne jetën time të perditshme , mirëpo një incident ishte i ndryshëm dhe dallonte nga të tjerët .

 

Unë me shokun tim kishim ndalur veturën në tretuarin e magjistralës dhe kishim filluar të bisedojmë , papritmas , në një second , vendngjarja mori një pamje të tmershme , zhurma e dy veturave u dëgjua dhe u bënë sikur të ishin një .

Neve shiquam pas se qfarë kishte ndodhur , kishte ngjarë një aksident ku dy vetura ishin ndeshur njëra me tjetrën .

Rezultat i këtij incidenti ishte reshqitja e automjetit duke humbur drejtimin dhe duke u përplasur ne veturen qe ishte duke ardhur ne drejtim të tij .

Ju nuk do te kishit mundur ta përshkruani se qfarë kërdie kishte ndodhur .

Dy djem të shtrirë për së gjati ne veturën e parë , që të dy ne gjendje rreziku . Me kujdes i terhoqëm nga vetura dhe i vendosëm ne tokë që të kthjellën nga ai aksident i tmershëm . Me shpejtësi u kthyem që ti ndihmojmë pronarit të veturës së dytë , mirëpo ai kishte ndërruar jetë ….

 

Më pas shkuam te dy djemt e ri , të shtrirë krahpërkrah njëri tjetrit ne trotuarin e autostradës . Shoku im filloi tua përkujtoj Shehadetin , duke thënë :" LA ILAHE IL-LALL-LLAH – NUK KA ZOT TJETËR PËR VEQ ALL-LLAHUT " …Gjuhët e tyre nuk e pranonin këtë dëshmi . Ata filluan të zukatin dhe te këndojnë disa tekste këngësh . Unë u tmerrova , megjithatë shoku im kishte përvojë dhe vazhdonte ne përseritjen e dëshmisë La Ilahe il-lallah.

Unë qendroja ne këmbë duke shiquar me ngulm , nuk lëvizte , sy mbyllur . Asnjiherë ne jetën time nuk kisha parë diqka të ngjashme me atë që ndodhte para meje .

Në të vërtetë unë kurr nuk kam parë dikend duke ndërruar jetë dhe kurrsesi ne atë menyrë djallëzore .

 

Shoku im vazhdonte duke ua përkujtuar atyre Shehadetin , mirëpo ajo nuk vinte ne shprehje , gumëzhima e këngëve të tyre vinte duke u zvogëluar dalëngadalë , i pari vdiq , e më pas edhe i dyti . I'a dorëzuan Allahut shpirtin dhe vdiqen .

Pasi ata nderruan jetë , i morëm dhe i derguam ne veturen tonë , shoku im nuk tentonte të fliste , asnjë pëshperitje nuk bëmë derisa i sollëm kufomat ne spitalin më të afërm .

Polici i'u kthye detyres së tij të mëparshme si patrollues i policisë dhe siq rrëfente ai i'u kishte kthyer rrugës së Allahut xh.sh , mirëpo një ndodhi tjeter kishte ndodhur dhe kjo e kishte bërë që ai ti kthehet Zotit të Madhërishëm . Ai vazhdonte duke thënë : sa e quditshme qenka kjo botë . Pas disa kohesh , diku rreth 6 muajsh , një aksident tjeter trafiku kishte ndodhur diku tjeter . Një djalosh i ri drejtonte veturën e tij sipas rregullave te komunikacionit , mirëpo ne njerin prej tuneleve që shpienin për ne qytet, ai ishte detyruar ta ndal veturen përshkak te gomës së shfryer te automjetit . Ne anën e tunelit kishte ndalur veturen dhe ishte vendosur prapa saj , në mënyrë që ta ndërroj gomën .Fishkëllima e nje veture të shpejt nga mbrapa , për një sekond u përplas ne veturen e ndalur te ketij djaloshi . Pronari i veturës se ndalur kishte qenë ne mes dhe ra ne tokë duke pësuar lendime serioze dhe ishte ne rrezik jete . Unë nxitova te vendgjarja , gjithashtu edhe shoku im dhe arriten tek vendi i ngjarjes .

Sëbashku e bartëm djaloshin ne veturën e policisë dhe telefonuam spitalin që të përgatiten për arritjen e tij .

Ai ishte djal i rritur , ne vitet e lulëzimit , ishte një besimtar i mirë , ju do te kishit vërejtur nga ana e jashtme e tij .Kur ne e bartëm atë , ai lëvizte buzët e tij , mirëpo neve ishim ne nxitim dhe nuk i kushtuam vëmendje se qfarë thoshte . Megjithatë , kur e vendosëm atë ne shpinë dhe e derguam ne veturen e policisë , kuptuam se qfarë thoshte . Përgjatë dhimbjeve zemra e tij këndonte Kur'an ! Ai ishte shumë i thelluar ne leximin dhe këndimin e Kur'anit .

Nderimet i takojnë vetëm Allahut te Madhërishem , ju asnjiherë nuk do të kishit mundur të thoni se ky person kishte dhimbje të mëdha . Gjaku i skuqur kishte depertuar ne tëre rrobat dhe ishte i lagur me gjak .Eshtrat e tij ishin thyer dhe dukeshin qartë ne disa pjesë te trupit . Thënë të vertetën ai dukej sikur kishte pare vdekjen me sy .

 

Ai vazhdonte të lexonte me leximin e tij te veqant , me një zë të ëmbël dhe të dhimbshëm , duke kënduar qdo ajet te Kur'anit me një ritëm të përshtatshëm .

Unë asnjiherë ne jetën time nuk kam dëgjuar një këndim të tillë të Kur'anit .Thash ne vete : do tia përkujtoj Shehadetin , ashtu siq veproi shoku im më parë .Unë dhe shoku im me kureshtje dëgjonim atë zë te butë dhe të ëmbël .

Unë ndihesha sikur nje sqethje me kishte kapluar dhe qimet e duarve ishin ngritur lart, papritmas , pëshpëritjet e tij morrën fund . Unë në heshtje shiqoja se si dora e tij u ngrit lart .Dëshmoi me gishtin e tij duke e ngritur ne drejtim të qiellit dhe duke thënë Shehadetin : "La ilahe il-lAll-llah – Nuk ka Zot tjetër përveq Allahut " pastaj koka e tij ra ne tokë ndjeshëm .Unë kërceva ne ulëset e prapme te veturës që tia verifikoj duart e tij , zemren , frymëmarrjen e tij , mirëpo ai kishte vdekur .

 

Unë nuk mundesha te ndalem së vështruari ne ketë djalosh . Një lotë me ra nga syri dhe e fsheha ne mënyre që shoku im mos ta shiqoj . U ktheva te shoku im dhe i thash se jeta e këtij djaloshi mori fund .Ai kur dëgjoi këtë lajm ia plasi vajit zëshëm .une shiqoja shokun tim duke qarë dhe nuk mund ta kontrolloja vetën time .

Brenda ne veturë ishte një atmosferë e mërzitshme nga të qajturit .

Arritëm ne spital , nxitonim nëpër korridoret e spitalit duke shpejtuar te arrijmë ne sallen e përgatitur për këtë djalosh . Neve i rrëfyem Mjekëve , Infermiereve , Shikuesve se qfarë kishte ndodhur më këtë besimtar te ri . Shumë njerëz ishin të prekur nga ajo qe rrëfyem , disa mbetën pa gojë dhe te përlotur nga ajo që panë dhe dëgjuan . Askush nga të pranishmit nuk dëshironte te largohet nga djaloshi përderisa ta bëjnë te sigurt se ne sa ora do të bëhët varrimi i tij dhe ne cilin vend , ne mënyrë qe të shkojnë dhe t'ia falin namazin e zhenazes ketij besimtari te ri .

 

Stafi i spitalit i bëri një telefonat familjes se djaloshit , ata nuk kishin qenë ne dijeni për aksidentin e ngjarë , ne telefon u përgjegj vëllau i të ndjerit dhe u informua për atë qe kishtë ndodhur . Vëllau i tij na tregoi për të , duke thënë : çdo të hënë vizitonte gjyshen e tij e cila banonte jasht qytetit .Sa herë qe ai i bëntë vizitë gjyshës se tij gjente kohë edhe për disa fëmijë te varfër te cilët e humnin kohën në rrugë dhe poashtu shpenzonte kohë edhe për jetimët . Atë e njihnin i tërë qyteti , ishte një person që u sillte libra fetare dhe kaseta me ligjerata dhe derse te ndryshme .

Mazda e përhimtë e tij , gjith'herë ishte e mbushur me oriz dhe sheqer , madje edhe bonbone për fëmijë , nuk harronte të sillte karramela fër familjet te cilat kishin nevojë.

 

Ai asnjiherë nuk priste që dikush ta dëshpëroj nga ai udhëtim i gjatë e i lodhshëm deri tek ai qytet ku banonte gjyshja e tij . Ai gjith'herë përgjigjej me finesë duke shtuar se udhëtimi i gjatë i ofronte kohë ta përsëris Kur'anin dhe njiherit te dëgjoj ligjërata islame nga kasetat që ai i posedonte ne veturen e tij .

Dhe kështu ai shpresonte së çdo hap për ne atë qytet , do të ketë shpreblim nga I madhi Allah subhaaanehu we teaaala .

Vëllezër e Motra , është e vërtetë se Allahu xh,sh është i Mëshirshëm dhe Falës i mëkateve . Allahu xh,sh ne Kur'anin e Tij famëlart thotë :

 

 

" Dhe vërtetë që Unë jam gjithnjë Falës i Madh për atë që pendohet , që beson (në Mua dhe nuk më vë shok në adhurim Mua ) dhe që punon mirësi e drejtësi dhe pastaj u qëndron këtyre ( deri në vdekje ) " . ( Sure 20 . Ta-Ha , ajeti :82 ).

 

 

Ne nje Ajet tjetër Kur'anor thotë :

 

 

" O populli ynë ! Përgjigjuni ( me bindje ) Thirrësit të Allahut ( të Dërguarit të Allahut , Muhammedit a.s ) dhe besojeni atë ( besoni në atë që ai ka sjellë prej Allahut dhe ndiqeni atë ) . Ai ( Allahu ) do t'jua falë juve gjunahet tuaja dhe do t'ju shpëtojë nga ndëshkimi I dhimbshëm ( i Xhehenemit ) . ( Sure 46. El-Ahkaf , Ajeti : 31 ) .

 

 

Është e ngjashme me atë kur dikush na telefon dhe neve i përgjigjemi , pra kjo është thirrja e Allahut xh,sh dhe e Muhammedit a.s ! Ejani që ti përgjigjemi thirrjes se Tyre. Ne Kur'anin Famëlartë është një ajet kur'anor , kur shejtani e lexon atë , qanë dhe dëshpërohet , lexojeni këtë ajet se më të vërtetë është dera e lumturisë sonë ne këtë botë dhe ne botën tjetër , thot Allahu xh,sh :

 

 

 

 

" Dhe ata të cilët kur kanë bërë Fahisheh ( shkelje të kurorës apo marrëdhënie imorale të tjera të paligjshme , zina ) , apo që e kanë njollosur veten me gjynah , e kujtojnë Allahun dhe kërkojnë falje për gjynahet e tyre – dhe kush mund të

Për të tillët shpërblimi është Falje nga Zoti I tyre dhe Kopshte me lumenj që rrjedhin poshtë tyre për të banuar ndër to përgjithmonë . Sa i shkëlqyer është ky shpërblim për punuesit ( e veprave të mira e të drejta sipas Urdhërave të Allahut ) "! ( sure Al-Imran , Ajeti 135-136 ) .

falë gjynahet përveq Allahut ? ( dhe askush nuk mund të falë gjynahet përveq Allahut ) – dhe nuk vazhdojnë në gabimin që kanë bërë , kur e dinë atë .
 

 

Allahu I Madhërishëm ka dërguar Pejgamber dhe Libra , Ai ka dërguar Tërheq vërejtës , poashtu ka derguar Përkujtues dhe mbi të gjitha Allahu xh,sh zbret ne qiellin e kësaj dunjaje , në pjesën e tretë të natës , në mënyrën më të përshtatshme të Madhërisë së Tij dhe kjo ndodhë për qdo natë , ku Allahu i Madhërishëm kërkon prej çdo robi të Tij : " A ka ndokush që me lutet mua e unë do tia pranoj lutjen-duan e tij ? a ka ndokush që kërkon falje e unë do tia fali atij ?

Te nderuar Vëllezër e Motra , ejani të zotohemi sonte mbrëma , ta kurdisim orën dhe të zgjohemi në ora 2 të mengjesit . Te gjithë e dimë se nese ka sport special gjatë natës apo dikush ka fluturim në atë kohë , vërtetë se ata do të jenë në gjendje të qendrojnë pa gjumë vetëm e vetëm per ta zënë ajroplanin ne kohën e tij të duhur . Ejani ta kurdisim orën që ti falim dy reqate për Allahun xh.sh dhe në sexhde ta kujtojmë një mëkat që kemi bërë , vetëm një , në mes nesh dhe Allahut dhe ta lusim Atë që t'na e falë dhe të zotohemi që mos ta përsërisim atë mekat .

Kategori: Tregime | Shtuar nga: shpend-xhelili (15/08/2009)
Klikime: 805 | Ranguar: 0.0/0
Gjithsejt komente: 0
Only registered users can add comments.
[ Regjistrohu | Hyr ]
Kërko
Sinqeriteti n' FB
Radio Pendimi

Njëshmëria
Lidhje Islame
Miqtë e Allahut

Copyright © Sinqeriteti.com 2022