E premte, 19/07/2024, 06:38
Eselamu alejkum Guest | RSS
Menya
Kategoritë
Zekati [36]
Agjërimi i Ramazanit [140]
Shehadeti - Dëshmia [10]
Namazi [7]
Haxhxhi [0]
Komentet
500
Na gjeni n'Youtube

Statistikat

Gjithsejt online: 1
Vizitorë: 1
Anëtarë: 0
Hyrja » Artikuj » Shtyllat e Fesë » Zekati

Artikuj në kategori: 36
Artikujt e shfaqur: 25-36
Faqet: «- 1 2 3

Radhit sipas:: Data · Emri · Votat · Komentet · Shikimet

Zekati është shtyllë e Islamit por njëkohësisht edhe një mjet mjaft i rëndësishëm financiar.Me të realizohen të hyra të ndryshme , bëhet rritja ekonomike, zhvillohet industria ushqimore , dhe industri tjera , zhvillohen tregje të specializuara , funksionon sistemi social etj etj etj.

Zekati | Views: 670 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/08/2009 | Comments (0)

Kur flasim për sistemin ekonomik islam kemi parasysh një fakt se ai bazohet në Kur`an , Sunnet dhe Ixhma.E vërteta është se ky sistem i ka kushtuar rëndësi të vecant të varfurve dhe në këtë mënyrë mund të themi se janë themeluar institucionet e para sociale të arsyeshme.

Zekati | Views: 1595 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/08/2009 | Comments (0)

Dine, Allahu ju dhashtė sukses mua dhe juve se patjetėr duhet njihen gjėrėsisht dispozitat e Zeqatit dhe kushtet e tij. Sqarimi se kush e ka obligim dhėnjen e tij, kush e ka obligim marrjen e tij dhe sa  obligohet nga dhėnja e tij...
Zekati | Views: 581 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/08/2009 | Comments (0)

Jetojmё nё njё kohё kur fёmija nuk e njeh babain e vet dhe ku fёmija nё disa raste na paraqitet si shembull jetë pёr prindin e vet.Jetojmё nё kёtё kohё tё cilёn shumica e njerёzve nuk dinё ta definojnё, ёshtё kohё e frikёs nga fenomenet natyrore dhe neglizhimit ndaj Përёndisё.

Zekati | Views: 576 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/08/2009 | Comments (0)

Fillimisht të përmendim se të gjitha imperativet dhe ndalesat e Allahut xh.sh. ngërthejnë urtësi të shumta, të cilat disa herë detektohen nga njerëzit e shkencës e disa herë jo të gjitha, disa herë përfshihen dimenzione të shumta të këtyre urtësive, e disa herë këto janë të kufizuara.Sido qoftë, ajo që është me rëndësi të theksohet është fakti se çdo dispozitë e legjislacionit Islam, qoftë urdhër apo ndalesë, apo i ndonjë kategorie tjetër juridike, përmban urtësi të shumta.

Zekati | Views: 953 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/08/2009 | Comments (0)

Kejl: Kejl quhet ena me të cilën matej masa dhe volumi i mallit nëse ai ishte i përshtatshëm për tu matur me masë, siç është gruri, elbi, hurmat etj. Kejli ndryshon nga pesha për faktin pesha shërben për të matur rëndesën e sendeve dhe jo volumin e tyre.

Zekati | Views: 733 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/08/2009 | Comments (0)

Kamata në terminologjinë islame do të thotë shtesë mbi kapitalin pa ndërmjetësinë e shitblerjes, kurse përkufizimi më i njohur në librat e fikhut është: “Shtesë pasurore e kushtëzuar në marrëveshje, pa kompensim, gjatë këmbimit të një pasurie me një tjetër.”

Zekati | Views: 724 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/08/2009 | Comments (0)

Pas definimit të kamatës në terminologjinë e të drejtës Islame dhe sqarimit të argumenteve që flasin për statusin e saj juridik në të drejtën Islame, duhet të ndalemi edhe në sqarimin e mallrave kamator, gjegjësisht llojet e mallrave në këmbimin e të cilëve ka kamatë e që nënkupton se duhet t’u përmbahemi rregullave të caktuara me qëllim që mos të biem në kurthën e kamatës.

Zekati | Views: 1055 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/08/2009 | Comments (0)

“ Ata që e hanë kamatën, ata nuk ngrihen ndryshe veçse siç ngrihet ai i çmenduri nga të prekurit e djallit. Kjo ngase ata thanë:”Edhe shitblerja nuk është tjetër, por njësoj sikurse edhe kamata !” e Allahu e ka lejuar shitblerjen, por e ka ndaluar  kamatën. Atij që i ka arritur këshillë (udhëzim) prej Zotit të Tij dhe është ndalur (prej kamatës),

Zekati | Views: 635 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/08/2009 | Comments (0)

Mirëpo, besoj se studiuesi i cili ka njohuri për kontratat islame nuk e ka vështirë që ta demantojë këtë tezë dhe të tregojë se ajo që e japin bankat për klientët e vet nuk është kompenzim për shfrytëzimin e parave dhe as që mund të futet në korniza të kontratës së qirasë.

Zekati | Views: 1110 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/08/2009 | Comments (0)

Çështja e kamatës sipas të gjitha standardeve është çështje e karakterit botëror, gjegjësisht ndikimi i saj nuk ndalet në hapësira të caktuara, por është prezent në të gjitha rrafshet ndërkombëtare.

Zekati | Views: 892 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/08/2009 | Comments (0)

Kur shejtani mohoi krijesën e quajtur njeri, ai u përbetua se deri në fund të njerëzimit do ta kthejë në rrugën e tij dhe do ta largoj nga Krijuesi.Po s`ka dyshim se besimtari i devotshëm nuk bie në intrigat e tij.

Zekati | Views: 936 | Added by: shpend-xhelili | Date: 16/08/2009 | Comments (0)

1-12 13-24 25-36
Kërko
Sinqeriteti n' FB
Radio Pendimi

Njëshmëria
Lidhje Islame
Miqtë e Allahut

Copyright © Sinqeriteti.com 2024