E premte, 18/10/2019, 05:20
Eselamu alejkum Guest | RSS
Menya
Kategoritë
Krijimi i njeriut [17]
Krijimi i gjithësisë [27]
Krijesa të mrekullueshme [18]
Mjeshtëria e Allahut në ngjyra [11]
Tema tjera shkencore [74]
Komentet
500
Na gjeni n'Youtube

Statistikat

Gjithsejt online: 1
Vizitorë: 1
Anëtarë: 0
Hyrja » Artikuj » Kurani dhe shkenca » Mjeshtëria e Allahut në ngjyra

Drita që godet lëndën

3. Drita që godet lëndën

Drita që vjen nga dielli e arrin tokën me një shpejtësi prej 300.000 km në sekondë. Në sajë të shpejtësisë së dritës në gjithnjë shohim një botë përplot me ngjyra. Atëherë, si krijohet një imazh i pandërprerë?

Duke kaluar nëpër atmosferë me një shpejtësi vigane, drita arrin tokën dhe godet objektet që gjenden në të. Kur drita godet apo ndeshet me objektin në një shpejtësi kaq të madhe, ajo bashkëvepron me atomet e atij objekti dhe reflekton gjatësi valore të ndryshme që i përgjigjën ngjyrave të ndryshme. Në këtë mënyrë, librin të cilin jeni tani duke e mbajtur, vijat e tij, figurat e tij, pamjen që e shihni kur shikoni jashtë, pemët, ndërtesat, makinat, qielli, zogjtë, macet, shkurt gjithçka ju e shihni reflekton ngjyrën e saj përkatëse.

Molekulat që mundësojnë që këto ngjyra të reflektohen janë molekulat e pigmenteve. Kjo është ajo, ngjyra reflektohet në varësi se çfarë molekula, molekulat e cili pigmente janë prezentë në atë objekt. çdo molekulë e pigmenteve ka strukturë të ndryshme atomike. Numrat atomik, si dhe llojet dhe rendimi i atomeve në këto molekula është i ndryshëm. Drita që godet pigmentet në mënyra të ndryshme reflektohet në hije të ndryshme të ngjyrave. Sidoqoftë, kjo nuk është e mjaftueshme për krijimin e ngjyrës. Për dritën e reflektuar që përmban kualitetin e caktuar të ngjyrës për perceptimin dhe pamjen e saj, nevojitet që ajo të arrijë deri te ndonjë organ apo aparat i aftë ta perceptoj atë.


The rays coming from the sun consist of particles called "photons", which move in waves. When photons hit the electrons of the atoms making up physical objects on earth, the electrons emit light rays of particular wavelengths, which "correspond to certain colours". When sunlight falls on a leaf, for example, this means that the photons of light have hit the atoms of the pigment molecules existing on the surface of the leaf. On impact, the electrons of the leaf's atoms are activated. As a reaction, the atoms of the leaf emit photons. Thus, the photons representing "the colour" of the leaf begin to travel towards our eyes.

 

4. Drita që vjen në sy

Për rrezet e reflektuara nga objektet që të perceptohen si ngjyra, është e nevojshme për ato që të arrijnë syrin. Ekzistimi i syrit vetëm, nuk është i mjaftuar. Pasi të arrijnë syrin, rrezja duhet të shndërrohet në sinjal nervor që arrin në tru duke punuar në harmoni me sytë.

Le të mendojmë për sytë dhe trurin tonë si shembuj më të afërt. Syri i njeriut ka një strukturë shumë komplekse që përbëhet prej disa organeleve dhe pjesëve të ndryshme. Si rezultat i funksionimit të gjitha këtyre pjesëve menjëherë dhe në harmoni, ne shohim dhe perceptojmë ngjyrat. Syri, me indin dhe organelet e tij siç janë gjëndra e lotëve, kornea, konjunktiva, irida dhe bebëza, thjerrëza, retina, koroidi, muskujt dhe kapaku i syrit, është një sistem i pangjashëm, i pakrahasueshëm me ndonjë sistem tjetër. Në mbledhje, me rrjetin nervor të posaçëm që vendos lidhjen në tru, dhe një hapësirë vizuale të jashtëzakonshme, syri, si një vrimë, ka një strukturë të veçantë, ekzistimi i së cilës nuk mund të jetë atribut i koincidencës.

Pas një njohje të shkurtër për syrin, se si ndodh procesin i të pamurit. Rrezet e dritës arrijnë në sy vetëm pasi të kalojnë në kornea, pastaj në bebëz dhe në thjerrëz, dhe për të arritur në fund retinën.


On the left,, we see the connections between the nerve cells in the retina. The complex interconnections between the different layers of cells help the nerve cells to move together and interact with each other. On the right is a close-up of cone cells. While short cone cells help us to see the world as coloured, long rod cells help us to see shapes and movements.

 

 

Perceptimi i ngjyrës fillon në qelizat në formë koni në retinë. Janë tri grupe themelore të qelizave konike që reagojnë me fuqi ndaj ngjyrave të caktuara të dritës. Këto janë të klasifikuara si konet e ngjyrës të kaltër, e ngjyrës të gjelbër, dhe konet e ngjyrës të kuqe. Ngjyra e kuqe, e kaltër dhe e gjelbër, në të cilat reagojnë qelizat konike, janë tri ngjyrat primare që ekzistojnë në natyrë. Me stimulimin e qelizave konike, të cilat janë të ndjeshme ndaj këtyre ngjyrave, në shkallë të ndryshme, neve na paraqiten miliona ngjyra të ndryshme.

Qelizat konike e shndërrojnë këtë informatë që i takon ngjyrës në impulse nervore me anë të pigmentit që ato përmbajnë. Pastaj, qelizat nervore që janë të lidhura me këto qeliza konike bartin impulse nervore në vend të caktuar në tru. Vendi ku bota shumëngjyrëshe që ne e shohim formohet në këtë hapësirë në tru që ka madhësi prej vetëm disa centimetrave katrorë. 8 

Everything we see in the outside world is perceived in the brain. Colourful flowers, birds, the sky, mountains, the people around us, in short, every single detail in the world is projected to us inside our brain. In fact, the brain is an entirely dark place. He Who enables us, in this dark place, to see, to feel, to touch, to hear, that is, to perceive all the details of the outside world, in short, makes us watch everything, is Allah, Who has created the whole universe. Allah has power over all things.

 

5. Bota shumëngjyrëshe në trurin tonë të errët

Etapa përfundimtare e formimit të ngjyrës ndodhë në trurin tonë. Siç e përmendëm në kapitullin e kaluar, qelizat nervore në sy bartin imazhet e shndërruara në impulse nervore në tru dhe gjithë çka ne shohim në botën e jashtme perceptohet në qendrën vizuale në tru. Në këtë pikë. Ne ndeshemi me një fakt mahnitës: truri është një pjesë mishi plotësisht e errët në brendësi. Imazhet e objekteve, me ngjyrat e tyre si dhe me të gjitha karakteristikat e tyre, janë formuar si perceptime në qendrën vizuale. Si ndodh që ky proces i perceptimit të zhvillohet në një vend të atillë që është një pjesë mishi të butë?

Shumë pyetje kyçe mbesin se si ngjyrat perceptohen. Kromatikët akoma nuk janë në gjendje të japin përgjigje në pyetjen se si impulset nervore transmetohen në tru me anë të nervave optik dhe çfarë lloj efekte psikologjike krijojnë ato në tru.9 Gjithë çka ata dinë është se perceptimi i ngjyrës, që është fakt, ndodhë në brendinë tonë, e që është qendra vizuale në trurin tonë.10(Për informata më të detajizuara, shikoni kapitullin Fshehtësia përtej materies)

Në fakt, shumica e proceseve që ndodhin në tru ende nuk janë të sqaruara. Sqarimet e subjekteve janë të bazuara kryesisht në teori. Sidoqoftë, truri i përmbushë në mënyrë të përkryer të gjitha funksionet e veta që nga momenti kur ka filluar të ekzistoj njeriu, ashtu siç i kryen sot. Eksperienca njerëzore në botën tridimensionale, së bashku me të gjitha ngjyrat e saj dizajnët, zërat, erërat dhe shijet, në një pjesë mishi me peshë afro një kilogrami është bërë e mundur vetëm me krijimtarinë e përkryer të Allahut. Gjithkush e gjen këtë mrekulli të pangjashme të gatshme në lindje. Njeriu nuk ka kontroll mbi çfarëdo qoftë, as në formimin e funksioneve të tij, as në vijueshmërinë e tyre, e as në çfarëdo etape tjetër.

 

Kategori: Mjeshtëria e Allahut në ngjyra | Shtuar nga: Argjendi (18/08/2009)
Klikime: 527 | Ranguar: 0.0/0
Gjithsejt komente: 0
Only registered users can add comments.
[ Regjistrohu | Hyr ]
Kërko
Sinqeriteti n' FB
Radio Pendimi

Njëshmëria
Lidhje Islame
Miqtë e Allahut

Copyright © Sinqeriteti.com 2019